Hjem Om LINK Samlingene Fag og fortelling LINK Live Ekstraservice YouTube

Glimt fra Nygård skole


Nygård skole i Søgne er en "LINK-skole". Det betyr at samtlige klasser fra andre til syvende gjennomfører samlinger med jevne mellomrom. 

 Vi startet høsten 2013 med at alle valgte de samme to temaene, "Vennskap" og "Humor og glede". Vi fikk først en fin presentasjon fra RVTS om tanken bak Link til livet, samt noen tips til den praktiske gjennomføringen. Så ble vi enige om at alle klassene skulle prøve to samlinger før vi hadde en felles oppsummering og staket ut veien videre. Alle klasselærerne fikk to måneder på seg til å gjennomføre samlingene. Da vi treftes neste gang, var det nærmest Hallelujah-steming i kollegiet. 

 Internettsidene linktillivet.no var proppfull av tips og ideer til gjennomføringen av samlingene. Utfordringen var mer å velge hvilke aktiviteter og innfallsvinkler en skulle bruke ut fra en svært rikholdig meny. "Jeg har ikke lyst til å velge vekk noe," var det en lærer som sa, "men da må jeg bruke to dager og ikke to timer på temaet." 

 Nygård skole ble enige om å slippe løs den enkelte klasse etter de to første obligatoriske temaene. Hver klasse skulle gjennomføre minst fem samlinger i løpet av skoleåret, men det var fritt fram til å velge flere. Vi da heller ingen føringer på hvilke emner den enkelte klasse skulle velge. 

 Vi har vært på besøk i 6B da de hadde sin femte samling. Temaet var "Medfølelse og empati". Her er noe av det elevene sa da vi spurte om hva de likte med LINK. 
 Miriam: "Vi får snakket med de andre om ting vi ikke snakker om ellers på skolen." 
 Christopher: "Vi samarbeider og løser oppgaver. Man har det veldig greit sammen da." 
 Rune: "Vi snakker sammen og blir kjent med de andre elevene på en annerledes måte." Hva har teamaet vært i dag? 
 Tora: "Vi har snakket om medfølelse. Vi har sett på flere situasjoner, og vi øver på å uttrykke følelsene våre." 
 Remi: "Vi har hatt en øvelse der vi skulle være speilbilde for hverandre. En viste en følelse og den som satt rett over for han, skulle prøve å herme sånn som han eller hun følte. Det var både gøy og vanskelig." 
 Silvana: "Det er gøy med link. I dag hadde vi om medfølelse og da prøvde vi å tenke på hvordan de andre har det." 
 Alle: "Vi elsker at vi får seigmann når timen er over!" 

 Er det noen problemer i klassen deres som LINK kan hjelpe dere med? 
 Tora: "Ja, noen ganger er det klikker eller gruppe i klassen vår. Vi kan kanskje få tips til hvordan vi kan inkludere hverandre." 
 Miraim: "Vi kan trene oss på å hjelpe når noen kanskje ikke har det så bra!” 

 Kommentarer fra evaluering etter LINK-samlinger på Nygård skole LÆRERE SIER: Noen barn liker boka best, noen kan ikke få nok av å snakke, noen liker oppgavene og noen liker best å leke. Derfor er opplegget så bra, det er noe for alle. Jeg synes det har fungert fantastisk bra. De snakker så utrolig åpent og leeeeeenge sammen 

 Trodde det skulle bli vanskelig å fylle tida, men tida fløy. 

 Jeg hadde aldri trodd det var mulig å sitte og snakke sammen så lenge. Det har aldri skjedd før. Jeg var skikkelig lykkelig etter LINK-samlinga i dag. I går da jeg gikk hjem fra jobb hadde jeg en uggen følelse av at klassemiljøet ikke var bra. I dag prøvde jeg for første gang å ha LINK samling. De snakket så ærlig og åpent og støttende til hverandre som de aldri har gjort før. En av elevene har aldri turt å lese høyt i klassen. Nå har jeg øvd systematisk i et halvt år for å få det til, uten å lykkes. I dag i samlingen hoppet han opp og spurte om han kunne få lov å lese høyt fra krøll og kast oppgavene. Han stod midt i ringen i klassen og leste for alle. Han var så stolt, og jeg ble så lykkelig. Da jeg spurt klassen(1.kl.) hvordan de likte LINK, hoppet en av elevene opp på pulten og ropte SUPERT. Alle var enige i det. 

 Etter LINK samlingen sa alle i 1. klasse at de hadde noen å være sammen med i friminuttet. Jeg trodde ikke det skulle fungere med så stor gruppe, men det gikk helt greit. Vi har hatt LINK to tirsdager etter hverandre, men i dag skulle vi ikke ha linksamling. Da ble det protester blant elevene. De ville ha det hver tirsdag. Hos oss spurte de om ikke vi kunne ha det hver fredag, for da skal vi alltid gjøre noe ekstra koselig. Da vi skulle ha om glede fant vi ut at vi skulle kle oss ut som klovner. Vi ble helt ville, elevene var helt sjokkert, og grimasebildene vi tok ble fantastiske på smartboarden. Vi lo skikkelig godt sammen. 

 ELEVER SIER: Jeg synes vi skulle ha det ei gang i uka. Jeg synes vi skal fortsette med det på ungdomskolen. Jeg tror det bare blir viktigere og viktigere. Jeg synes 1.klasse er så heldige. De får bruke boka i 7 år. Det blir liksom en skatt. Det er veldig gøy. Vi må fortsette.
RVTS Sør 2017
Sørlandet Sykehus HF Kristiansand, Bygg 21 b, Serviceboks 416, 4604 Kristiansand | Sentralbord: 926 94 100 | E-post: rvts.sor@bufetat.no